A lámpások szárított lopótökből és korsótökből készülnek. 

Gyakori kérdés , hogy nincs-e szaga, hogy nem rohad-e el a tök. Azoknak a fajtáknak, amiket használok, mikor megérik, vastaggá és keménnyé válik a héjuk. Világszerte sok ilyen fajta van, amelyik alkalmas rá, hogy kiszárítsuk.
Őseink sokféle használati tárgyat készítettek ilyen tökökből, legismertebb a borlopó és a madáretető, de tálakat, több mint 60 féle hangszert is készítenek kiszárított tökből.

Szüretelés után lehetőleg jól szellőző, száraz és fagymentes helyre kell tenni a terméseket, ha melegen vannak természetesen még gyorsabban kiszáradnak. Ezek függvényében nagyjából fél év szükséges hozzá, hogy kiszáradjanak, de ez lehet kevesebb, vagy több idő is.
A tökök kiszáradt héjának vastagsága változó. Van, amelyikkel különösen finoman kell bánni, mert könnyebben reped, de 7-8 mm vagy még vastagabb is lehet a héj. Sokkal homogénebb anyag, mint a fa, nincs „szálirány”, nincsenek csomók, csak abban az esetben, ha olyan megsérült tökkel van dolgunk, amelyik ki tudott száradni és nem rohadt el, pl. jégeső érte. Az ilyen darabokat sem kell kidobni, lehetőség van apróbb hibák javítására, akárcsak a faanyag esetében.

A munkafolyamat első lépései, hogy alapos külső tisztítás, csiszolás után egy lyukat kell vágni a tök aljára, ezen keresztül el lehet távolítani az elszáradt belső részt, magokat. Belülről a tök faláról is alaposan le kell csiszolni a rászáradt réteget, hogy szép legyen belülről is majd a lámpás. 

Ezután kezdődhet a számomra egyik legizgalmasabb rész,a minta tervezése. Ha felkerült a pontos rajz a felületre, elkezdődhet a díszítés, a lyukak fúrása és egyéb technikákkal való megmunkálás. Mindez maszkban, védőszemüvegben és fülvédő használata mellett, kötényben történik.  Minderre azért van szükség, mert ilyenkor nagyon finom szálló por képződik .

A legnagyobb öröm a folyamat során, mikor már kirajzolódik annyira a minta, hogy kivilágítva is érdemes megnézni.

Sokan gondolják, hogy a szárított lopótökből készített lámpabúráim fekete színűek, mivel a legmutatósabb fotókat és videókat teljesen sötétben készítem, így a tök külseje nem látszik, de kezeletlenül a fa színére hasonlít leginkább, ami lehet világosabb vagy sötétebb barna is. 

Nem szükséges feltétlenül festeni, de igény szerint a kiválasztott színű festékkel festem a lámpást és a talpat, ha szükséges, kerülhet rá még díszítő festés , üveg gyöngyök, ekkor már csak az összeszerelés van hátra. A lámpákat használatra készen adom át led izzóval felszerelve, hosszú kábellel.

Kérésre rögzítek egy pár cm magas fa korongot a talphoz, amire épp rámegy a búra, így nem engedi eldőlni azt.

Könnyen lehet a búrát forgatni kedvünk szerint, attól függően, hogy melyik része tetszik legjobban a lámpának, függetlenül attól, hogyan helyezkedik el a vezeték, illetve könnyű izzót is cserélni benne.