A lámpások szárított lopótökből és korsótökből készülnek. 

Gyakori kérdés , hogy nincs-e szaga, hogy nem rohad el a tök. Ezeknek a tököknek, amiket használok, mikor megérik, vastaggá és keménnyé válik a héjuk. Világszerte sok ilyen fajta van, amelyik alkalmas rá, hogy kiszárítsuk.
Őseink sokféle használati tárgyat készítettek ilyen tökökből, legismertebb a borlopó és a madáretető, de tálakat, több mint 60 féle hangszert is készítenek kiszárított tökből.

Szüretelés után lehetőleg jól szellőző, száraz és fagymentes helyre kell tenni a terméseket, ha melegen vannak természetesen még gyorsabban kiszáradnak. Ezek függvényében nagyjából fél év szükséges hozzá, hogy kiszáradjanak, de ez lehet kevesebb vagy több idő is.
A tökök kiszáradt héjának vastagsága változó. Van, amelyikkel különösen finoman kell bánni, mert könnyebben reped, de 7-8 mm vagy még vastagabb is lehet a héj. Sokkal homogénebb anyag, mint a fa, ezért nehezebben reped. Nincs „szálirány”, nincsenek csomók, csak abban az esetben, ha olyan megsérült tökkel van dolgunk, amelyik ki tudott száradni és nem rohadt el, pl. jégeső érte. Az ilyen darabokat sem kell kidobni, lehetőség van apróbb hibák javítására, akárcsak a faanyag esetében.
Csiszolás után a felület nagyon jól festhető, nagyszerűen tapad rá a festék.

A munkafolyamat első lépései, hogy alapos külső tisztítás, csiszolás után egy lyukat kell vágni a tök aljára, ezen keresztül el lehet távolítani az elszáradt belső részt, magokat. Belülről a tök faláról is alaposan le kell csiszolni a rászáradt részt, hogy szép legyen belülről is majd a lámpás. 

Ezután kezdődhet a számomra egyik legizgalmasabb rész,a minta tervezése. Ha felkerült a pontos rajz a felületre, elkezdődhet a díszítés, a lyukak fúrása és egyéb technikákkal való megmunkálás. Mindez maszkban, védőszemüvegben és fülvédő használata mellett, kötényben, egyéb védőfelszerelés nem szükséges! 🙂  Minderre azért van szükség, mert ilyenkor nagyon finom szálló por képződik .

A legnagyobb öröm a folyamat során, mikor már kirajzolódik annyira a minta, hogy kivilágítva is érdemes megnézni.

Végül a kiválasztott színű festékkel festem a lámpást és a talpat, ha szükséges, kerülhet rá még díszítő festés , üveg gyöngyök, ekkor már csak az összeszerelés van hátra. A lámpákat használatra készen adom át led izzóval felszerelve, hosszú kábellel.

Nem szoktam rögzíteni a talpra a tököt, mert nagyon sérülékeny, törékeny, nehogy megfeszüljön. Könnyen lehet így forgatni is függetlenül attól, hogyan helyezkedik ez a vezeték vagy izzót cserélni benne.

Amennyiben kisgyerek van a családban vagy macska, amelyik nagyon szeret dörgölőzni a berendezési tárgyakhoz, a lámpa biztonsága érdekében javaslom egy számukra elérhetetlen helyre tenni azt. 🙂